ארבעת המינים בשמנים

משהו בתוכי אמביוולנטי עם החג הזה שמתחיל בטרחה של הקמת הסוכה, קישוט שלה ואז שבוע שלם מתעסקים עם נושא האירוח, בין אם לארח או להתארח. למרות שאני מאד אוהבת את שניהם, ההפיכה של האירוח לציווי מעוררת בי, נפש אנרכיסטית שכמוני, התנגדות. משהו מתרבות האינסטנט חדר אליי ומבקש להתנער מן הטירחה.
כשמשהו בתוכי מתנגד, משהו אחר בי מבקש הבנה. ביקשתי אם כן  קצת הבנה בקבלה.
הסוכה מסמלת את המצב השלמות שהאדם שואף להגיע אליו. חוקי בנייתה מסמלים מצב שבו אדם מתעלה מעל האגו שלו. במסכת סוכה פרק ב' משנה ב' כתוב: "סוכה המדובללת ושצלתה מרובה מחמתה".
שתי פרשנויות לכדו את לבי:  האחת – צלתה מהווה את אורך הרוח והשלווה הפנימית וחמתה את קוצר הרוח שבתוכנו. פרשנות שנייה היא כי התרת יותר צל מאשר אור בסוכה, מסמלת את פעולתו הרוחנית של האדם, "להסתיר", לסוכך ולצמצם את האגו שלו, על מנת לצאת מתוכו אל אור האהבה והנתינה המתבטא באירוח.

לאחר שהתגברתי על ההתנגדויות, אפשר לעבור להתבוננות גשמית על סמלי החג…
מי שמכיר אותי, מכיר את אהבתי לשמנים. אז לאחר שטרחנו, הכמנו סוכה ואירחנו, הבה נראה גם איזו תועלת גשמית יש בסמלי החג – ארבעת המינים.

מלכה עסקי 001

"ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר, כפת תמרים וענף עץ עבות וערבי נחל" ויקרא כ"ג, מ'.

הפרשנות שפרי עץ הדר הוא אתרוג, מקורה בתלמוד (מסכת סוכה ל"ה, א') וההדס מכונה "עץ עבות" משום שענפיו עבותים, מסובכים כחוטים שמהם מכינים עבותים, חבלים.

שמן דקל (palm oil)
שמן דקל הינו שמן צמחי רווי, אחד משמני הבסיס. בקיץ הישראלי, מצב הצבירה של שמן הדקל הוא נוזל, ובחורף הוא נוטה להתקשות. שמן הדקל משמש בתעשיית המזון כתחליף למרגרינה עקב היותו מוצק, אך אינו מומלץ לאכילה עקב היותו שמן רווי.
שמן הדקל עשיר בוויטמין A, לכן הוא יעיל מאד לשיקום עור עייף, פגוע ומוזנח. שמן הדקל מהווה שמן בסיס טוב לעיסוי עור יבש, מתאים למריחה על כפות רגליים יבשות וסדוקות, במיוחד לחולי סכרת.

הערה חשובה על הזנת העור: חברות קוסמטיקה רבות מוכרות לנו מוצרים המזינים כביכול את העור.
העור מקבל את חומרי המזון דרך כלי הדם, ולכן תזונה טובה ושתייה מרובה של מים מבטיחות שיקבל את החומרים החיוניים. לאנשים עם עור יבש במיוחד, מומלץ להוסיף שמן זית לתזונה היומית, וכמובן שתיית מים. החומרים שמורחים חיצונית על העור כדי לטפח אותו תורמים לתחושה הטובה וגם מסייעים לטיפוח האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור), אך אינם תחליף לתזונה טובה.

שמן ערבה (salix, משפחת הערבתיים)
שמן ערבה מופק מהערבה הלבנה - salix alba, מחלקי העץ והקליפה בפרט. הערבה מקובלת ברפואה העממית של הערבים היושבים בבקעת הירדן כתרופה לשיכוך כאבים ולהורדת חום.
המרכיב העיקרי הפעיל הוא גליקוסיד סליצין (Glycoside salicin) ההופך בגוף לחומצה סליצילית
(Salicylic acid) שממנה מכינים את האספירין. החומצה הסליצילית מסייעת להורדת חום הגוף על ידי הגברת ההזעה.
השימוש בערבה מקטין סכנת הידבקות טסיות דם והיווצרות קרישי דם פנימיים. בזכות תכונות אלו משתמשים בשמן הערבה לטיפול בחולי לב או לאחר שבץ מוחין (CVA) ולסובלי מקרישי דם (בהתייעצות עם נטורופתים). שמן הערבה נרקח לפי הזמנה בלבד, על מנת לשמור על טריותו.

שמן אתרי לימון שמן אתרי לימון (Citrus limonum)
שמן ממשפחת ההדרים, מופק מן הפרי. המרכיב הפעיל העיקרי בשמן הוא ציטראל, או לימונן (Citral, limonene). הציטראל ידוע כמחדש תאים ואנטיקרצינוגני (נוגד תאי סרטן). מחקר חדש של קבוצת חוקרים בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, בראשותם של ד"ר רבקה אופיר ופרופסור יעקב וינשטין וד"ר נתיב דודאי מהמחלקה לצמחים ארומטיים במרכז נווה-יער, מוכיח חד משמעית שהציטראל משמיד תאים סרטניים, אך לא פוגע בתאים נורמליים. הציטראל מצוי בשפע בעיקר בצמח עשב לימון ומומלץ מאד כחליטה (ללא סוכר). השימוש בשמן אתרי לחולי סרטן ייעשה בהתייעצות עם גורמי מקצוע בלבד(נטורופאתים או ארומתרפיסטים מוסמכים).
בארומתרפיה שימושית, משמש שמן אתרי לימון לחידוש עור עייף, להבהרת כתמי עור ולחיטוי. השמן מוסף למוצרי קוסמטיקה רבים כ"מרכך" עור. את השימוש בשמן להבהרת כתמי עור כדאי להשאיר לאנשי מקצוע בלבד שכן השמן עלול ליצור בהרות בעור. לריכוך העור ניתן להוסיף מספר טיפות שמן אתרי לימון לשמן המשמש לעיסוי (למשל, שמן שקדים), בתנאי שהעיסוי נעשה בשעות הערב. הציטראל הינו חומר פוטוסנסיטיבי, ולכן יש להימנע מחשיפה לשמש כשש שעות לאחר השימוש.
ניתן להוסיף טיפה עד שתיים לכד לימונדה להשבחת הטעם.

לטיהור אוויר ואווירה
הדפת חמש טיפות במבער יסייעו לטיהור האוויר ומניעת מחלות ויראליות, בעיקר בחדרים סגורים, בחורף ובמקומות עבודה עם מערכת מיזוג אוויר וחלונות סגורים.

שמן אתרי הדס (myrtus communis)
השמן מופק מכל חלקי הצמח – עלים ענפים ופירות. פעילות רפואית: נוגד תולעים וטפילים במעיים , מכייח ומקל על גירויי עור אצל תינוקות. "תינוק בן חודש ועד בן שנה אמו מרחצתו וסכתו בשמן ומושחת את כל גופו בהדס יבש" (תשובות הגאונים, אס, עמ' 162 )
טיפול בתינוקות עם שאריות קרנית על העור: 1 טיפה שמן אתרי הדס על כף שמן שקדים, לעסות את עור הקרקפת ולהשאיר כ-15 דקות. לסרק בעדינות רבה את הקליפה הנפרדת מן הקרקפת ולעשות אמבטיה לאחר מכן. לחזור על הפעולה כל יומיים.
סילוק טפילים במעיים: טיפה אחת עד שתיים למעט דבש, לבלוע שלוש פעמים ביום במשך שבוע. לחזור על הבדיקות הרפואיות.
היבט נפשי: השמן מטהר ומרגיע, עוזר להפיג מתחים, דאגות ומחשבות טורדניות. להדיף בחלל החדר כחמש טיפות באמצעות מבער.
היבט אנרגטי: בתרבויות עתיקות, שמן ההדס נקרא גם "שמן הכתר". ההדס מסייע לפתיחה של צ'קרת הכתר, עוזר להתבונן פנימה ולהבין את התת מודע, שמן למדיטציה, בשילוב עם שמן אתרי סנדל-ווד. להדיף שלוש טיפות מכל אחד במבער בזמן מדיטציה או טיפול אנרגטי.

 

הערה: השימוש בשמנים באחריותו המלאה של הקורא.

פורסם בקטגוריה Uncategorized, ארומתרפיה, כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>